dinsdag, juni 07, 2011

en nog eenntje om niet te vergeten:

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft dinsdag twee Apachevliegers veroordeeld tot werkstraffen van 100 en 50 uur, zoals het Openbaar Ministerie (OM) ook had geƫist.
Ze hebben volgens de militaire kamer schuld aan het ongeluk, waarbij zij in hoogspanningskabels vlogen in de Bommelerwaard in december 2007.
Door de kaarten vooraf niet goed te bestuderen, brachten zij elkaar in levensgevaar en vernielden zij de hoogspanningsinstallatie en hun helikopter. 50.000 huishoudens zaten dagen zonder stroom.
De hoogste straf is voor de nu 43-jarige gezagvoerder Patrick M. uit Bavel. Hij gaf de inmiddels 26-jarige co-piloot Maarten van der Z. uit Tilburg 12 december opdracht om 'zo laag te vliegen als hij durfde'. Maar allebei waren zij volgens de rechtbank als beroepsvlieger aanmerkelijk onvoorzichtig. Een kaart bekeken zij wel samen, maar daarbij letten ze te weinig op obstakels. Een andere kaart kregen ze kort tevoren en die werd helemaal slecht bestudeerd.
Bij het ongeluk braken zes kabels af en braken drie draagarmen of bogen om. De stroomstoring als gevolg daarvan legde koelingen, verwarmingen, betaalsystemen en computerverkeer plat in een gebied waar ook veel glastuinbouw is. Defensie kreeg 34 miljoen euro aan schadeclaims binnen.
Met de piloten zelf liep het goed af. Bij de crash verbrijzelde het glas van de cockpit en smolten de rotorbladen door schokken van 150.000 volt. De piloten kwamen met een noodlanding veilig aan de grond.
Hun advocaten schreven het ongeluk toe aan een keten van factoren, zoals gebrek aan trainingsuren, een haastcultuur en bepaalde protocollen. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid concludeerde in een apart niet-strafrechtelijk onderzoek, dat Defensie ook dingen kan en moet verbeteren.
bron:
http://www.republic.nl/nieuws/2011/23/Werkstraffen-voor-Apachepiloten-Bommelerwaard.htm

en daar hoort natuurlijk het plaatje bij: