maandag, maart 31, 2008

De omstreden Griekse atlete Ekaterina Thanou krijgt de zilveren medaille die de Amerikaanse Marion Jones won op de 100 meter bij de wereldkampioenschappen in 2001 in Edmonton. De internationale atletiekfederatie IAAF overhandigt de medaille met tegenzin, maar heeft geen andere keus. Dat zei een woordvoerder van de IAAF maandag.

Dopegebruik
Jones gaf vorig najaar eindelijk haar dopegebruik toe. De medailles die ze vanaf 2000 veroverde, waaronder ook de vijf olympische van Sydney 2000, zijn haar afgenomen.
De gevallen sprintdiva zit momenteel een celstraf uit wegens meineed.

Opspraak
Thanou kwam bij de Spelen van 2004 in Athene in opspraak door voor de derde keer een dopingtest te missen. Dat leverde haar een schorsing van twee jaar op. Omdat ze daarvoor nooit is betrapt op doping, kon de IAAF haar de medaille van 2001 niet weigeren.

Olympische medailles
Het Internationaal Olympisch Comité heeft nog altijd de vijf olympische medailles van Jones, waarvan drie gouden, niet herverdeeld.