dinsdag, oktober 31, 2006

PSV is de succesvolste Nederlandse club in de Champions League. Op de eeuwige geldranglijst van het belangrijkste Europese voetbaltoernooi staan de Eindhovenaren op de zestiende plaats, één plaats hoger dan Ajax. De ranglijst wordt aangevoerd door Bayern München. De Duitse club vergaarde ruim 210 miljoen euro door deelnames aan de Champions League, sinds deze in 1992 werd opgericht. Het gaat dan om premies voor deelname, beloningen voor prestaties, plus het ná het seizoen uit te keren marktaandeel. Recettes tellen niet mee op de geldranglijst.

PSV verdiende 74,8 miljoen
Met 74,8 miljoen is PSV de best geklasseerde Nederlandse club op de grootverdienerslijst die werd opgemaakt tot en met het seizoen 2005-2006. Vooral de laatste jaren is de Brabantse club flink uitgelopen op de andere Nederlandse CL-deelnemers. Dit seizoen doet PSV voor de tiende keer op rij mee aan het lucratieve toernooi.
De Eindhovenaren staan vlak boven Ajax, dat dit seizoen in de voorrondes werd uitgeschakeld. De Amsterdammers bezetten met een inkomen van 74,3 miljoen euro de zeventiende plaats op de ranking. Feyenoord, dat in 2003 voor het laatst van de partij was in de kampioenenliga, moet genoegen nemen met een 37e plaats. De Rotterdammers hielden aan hun optredens in de Champions League in totaal 28,7 miljoen euro over.

Bonus van ruim 2 miljoen
PSV kan nog verder uitlopen op de andere Nederlandse clubs. De club staat op het punt om zich voor de derde achtereenvolgende keer te plaatsen voor de tweede ronde van de Champions League. Daardoor heeft PSV dit seizoen alweer 5,9 miljoen op de rekening kunnen bijschrijven, exclusief de inkomsten uit de kaartverkoop.
Dat bedrag bestaat uit de bonus voor deelname van 2 miljoen, 2,4 miljoen voor zes groepsduels, 1,2 miljoen voor twee zeges (Bordeaux-uit en Galatasaray-uit) en 300 duizend euro voor een gelijkspel (Liverpool-thuis). Een deel van het bedrag wordt echter weer uitgegeven aan winstpremies voor de spelers. Mocht PSV de laatste zestien bereiken, dan komt daar nog eens een bonus van 2,2 miljoen bij. En omdat Ajax zich niet kwalificeerde voor het hoofdtoernooi van de Champions League, blijft er voor PSV na dit seizoen een groter marktaandeel over.