vrijdag, mei 25, 2007

en eindelijk is het naar buiten gekomen. De man die Indurain afloste als grote winnaar in de tour, deed dit dus met het gebruik van epo. (Cynisch genoeg op de dag dat we herdenken dat Bart de Graaff 5 jaar dood is, de man die langer leefde dankzij epo en die ooit een wielerwedstrijd bezocht en renners afging met zakken epo, leuke tv was dat).
Onwaarschijnlijk zoals hij toen zich bergop even af liet zakken om vervolgens vol gas over iedereen heen te denderen.
En ja, het verhaal dat hij dus 's nachts wakker gewaakt moest worden omdat zijn bloed dikker was geworden dan appelstroop is dus de waarheid gebleken.
Daar gaat weer een mythe de deur uit.
----------------------------------------------
Bjarne Riis heeft vrijdag een einde gemaakt aan de twijfels en bekend dat hij de Ronde van Frankrijk in 1996 op doping heeft gewonnen. De Deense ploegleider van CSC heeft het gebruik van epo opgebiecht tijdens een persbijeenkomst in het Deense Lyngby. Riis is het volgende kopstuk van de voormalige Duitse wielerformatie Telekom die dopegebruik bekent.

Zabel

Eerder kwamen zijn oud-ploeggenoten Erik Zabel, Rolf Aldag, Brian Holm, Bert Dietz en Christian Henn naar buiten met hun besmette verleden. Ook twee sportartsen gaven toe doping en in het bijzonder epo te hebben verstrekt aan renners van Telekom in de jaren negentig. Rond de zege van Riis in de Tour van 1996 zijn altijd verdachtmakingen geweest. Uit die tijd dateerde zijn bijnaam Monsieur Zestig Procent, die verwees naar zijn onnatuurlijk hoge hematocrietwaarde. Volgens de verhalen was zijn bloed zo dik dat hij 's nachts enkele malen moest worden gewekt om te voorkomen dat hij zou overlijden aan een hartstilstand.

Eenvoudig

De 43-jarige Deen vertelde tijdens de persconferentie dat hij tussen 1993 en 1998 verboden middelen heeft gebruikt: "Het was in die tijd heel eenvoudig om aan doping te komen. Het was nu eenmaal zo in die tijd; ik wist toen helemaal niet wat ik over het thema doping moest zeggen." Riis vond het in navolging van andere renners uit de Telekom-ploeg belangrijk om nu ook schoon schip te maken. "Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen daden. De waarheid weegt zwaar, maar ik heb met de leugen leren leven.

Hard gewerkt

Ik weet dat ik de Tour in 1996 met behulp van doping heb gewonnen, desondanks heb ik er hard voor gewerkt. Die gele trui betekent echter niets meer voor me. Ik ben het niet waard om winnaar van de Tour te worden genoemd."
De ploegleider van CSC benadrukte dat bij zijn ploeg louter 'schone' renners rijden. Hij pleitte ook voor een sluitend controlesysteem. "Zodat geen renner nog in de verleiding komt."