woensdag, september 12, 2007

Nederlands televisienieuws sensationeler geworden door opmars concurrentie

De nieuwsberichtgeving op de Nederlandse televisie is de afgelopen 25 jaar sensationeler geworden. De andere toon in het nieuws is aangewakkerd door de komst van nieuwe commerciĆ«le nieuwsaanbieders. Deze ontwikkelden sensationelere nieuwsformats en de redacties van bestaande nieuwsprogramma’s speelden op hun beurt in op veranderingen in de markt. Het aantal items over een sensationeel onderwerp is in alle nieuwsprogramma’s toegenomen, evenals het aantal dramatische geluiden. Bovendien wordt nieuws vaker toegesneden op personen, zijn er vaker burgers aan het woord en komen er meer close-ups voor. Dat blijkt uit onderzoek waarop communicatiewetenschapper Koos Nuijten vrijdag 14 september promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Lees verder