zondag, september 30, 2007

en het mag je niet ontgaan zijn: Haile heeft een nieuw wereldrecord gelopen!
Applaus, applaus, wat zeg ik, een staande ovatie.
42 kilometer en dan elke 100 meter sneller lopen dan 18 seconden, onwaarschijnlijk.
Op naar de Olympische marathon.
-----------------------------------
Haile Gebrselassie heeft zondag een wereldrecord gelopen tijdens de marathon van Berlijn. Met een tijd van twee uur, vier minuten en 26 seconden was de Ethiopiƫr 29 seconden sneller dan het oude record van Paul Tergat. De Keniaan zette die tijd vier jaar geleden eveneens in Berlijn neer.

De omstandigheden in Duitse hoofstad waren zondag ideaal voor een toptijd. Er stond weinig wind, het was bewolkt, het parcours vrijwel vlak en Gebrselassie had maar liefst vijf gangmakers tot zijn beschikking.

Tergat

De 34-jarige atleet liep na 10 kilometer al 32 seconden onder de tijd van Tergat. Die marge behield hij ook halverwege en op het 30-kilometerpunt, waar de laatste twee van zijn vijf hazen afhaakten. Het was de derde keer dat er in Berlijn een wereldrecord op de marathon werd gelopen. Het vlakke snelle parcours loopt door negen wijken en stijgt in totaal maar 30 meter.

Perfect
Meer dan een miljoen toeschouwers moedigden zondag de 40.000 lopers aan. "Vandaag was het perfect", zei Gebrselassie na afloop.
"Een beetje winderig, maar perfect. Het publiek, de toeschouwers waren fantastisch."

Wereldkampioen

De Ethiopiƫr uit de renstal van Jos Hermens is viervoudig wereldkampioen op de 10.000 meter en verantwoordelijk voor meerdere wereldrecords op de baan. Later in zijn loopbaan schakelde hij over naar de wegraces. Vorig jaar had Gebrselassie in Berlijn ook al geprobeerd het record van Tergat aan te vallen, maar hij kwam toen 61 seconden tekort.