donderdag, september 11, 2008

Door de invoering van het rookverbod is het aantal hartaanvallen met 17 procent gedaald in Schotland. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Glasgow.
In Schotland werd het rookverbod in 2006 ingevoerd. Vooral de niet-rokers blijken baat te hebben bij het rookverbod. Volgens de onderzoekers daalde het aantal hartaanvallen in die groep met 21 procent. Het aantal hartaanvallen onder de gestopte rokers was 19 procent gedaald. En onder de rokers 14 procent.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal hartaanvallen onder rokende vrouwen daalde met 19 procent. Bij de mannen daalde het aantal hartaanvallen minder, maar toch nog met 11 procent. Bij de niet-rokers was het verschil 23 procent onder vrouwen, tegen 18 procent voor mannen.
Ook voor het rookverbod daalde het aantal hartaanvallen in Schotland, maar met slecht 3 procent per jaar. Het Schotse onderzoek is het eerste grote onderzoek in de wereld naar de effecten van een algemeen rookverbod.