dinsdag, maart 31, 2009

De Oostenrijkse politie heeft de ex-manager van de wielrenners Michael Rasmussen (Den) en Bernhard Kohl (Oos) aangehouden. De 34-jarige Stefan Matschiner wordt verdacht van de handel in verboden middelen. Hij is gearresteerd, omdat justitie vreesde dat hij bewijsmateriaal zou vernietigen en zou doorgaan met illegale activiteiten.
Matschiner, die in het verleden ook samenwerkte met de Nederlandse atleet Simon Vroemen, werd vorige week door de Oostenrijkse triatlete Lisa Hütthaler ontmaskerd.
Zij noemde hem haar belangrijkste leverancier van het verboden middel epo. Hütthaler werd in oktober vorig jaar geschorst wegens doping.

Matschiner werd begin deze week in Oostenrijk aangehouden na terugkeer van een reis door de Verenigde Staten. Hij is de vierde functionaris die in korte tijd in Oostenrijk is gearresteerd op verdenking van dopingpraktijken. Eerder werd skicoach Walter Mayer, wielrenner Christof Kerschbaum en een Weense apotheker opgepakt. Van dat drietal is Kerschbaum inmiddels weer vrij.

Cera
Wielrenner Kohl bekende in oktober vorig jaar het gebruik van cera, de nieuwe vorm van epo. De Oostenrijker heeft echter nooit zijn handlanger willen noemen. De Deen Rasmussen (ex-Rabobank) moest in 2007 de Tour verlaten, omdat hij zou hebben gelogen over zijn verblijfplaats in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk. Hij kreeg op staande voet ontslag.