vrijdag, januari 29, 2010

Vroemen weer vrijgesproken van doping

Voormalig topatleet Simon Vroemen is door het Instituut voor Sportrechtspraak vrijgesproken van het gebruik van het anabole middel metandienon. De Nederlandse Atletiekunie en de atleet maakten de uitspraak vrijdag bekend.
Vroemen miste door de verdenking de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Vroemen een procedure wint bij het bewuste instituut. Onlangs spraken de rechters hem ook vrij van het gebruik van een verboden infuus tijdens de EK atletiek in Göteborg in 2006.
De inmiddels 40-jarige Vroemen kwalificeerde zich in juni 2008 tijdens een wedstrijd in het Duitse Cottbus met een tijd van 8.12,50 op de 3000 meter steeple chase voor Peking.

Verbazing

Hij liet na de race zelf een unrinemonster testen op doping om zijn olympische limiet geldig te krijgen. Tot zijn grote verbazing viel de test positief uit en even later wees de contra-expertise ook op de aanwezigheid van metandienon.
De rechters van het Instituut voor Sportrechtspraak ontdekten dat het laboratorium in Keulen, waar de controle werd uitgevoerd, de regels heeft overtreden. Onder meer door het urinemonster van Vroemen vijf dagen ongekoeld te bewaren.

Naam gezuiverd
'Door die twee vrijspraken is mijn naam nu gezuiverd', reageerde Vroemen. ''Al mijn records heb ik schoon gelopen, door hard en slim te trainen. Topprestaties zonder doping zijn gelukkig nog altijd mogelijk.'