maandag, juni 25, 2007

Er is nog geen aanspraak gemaakt op de 100.000 euro die de familie van de donderdag vermoorde Gert Nijkamp heeft uitgeloofd en die moet leiden tot de oplossing van de koelbloedige aanslag op de 47-jarige inwoner van Apeldoorn.
Hoewel de politie slechts spreekt van een breed opgezet onderzoek naar de dader, wijst steeds meer in de richting van een zorgvuldig voorbereide liquidatie, uitgevoerd door een huurmoordenaar. Over het motief waarom Nijkamp moest worden omgebracht is nog niets bekend.
De schoonfamilie van de als sympathiek omschreven Nijkamp uitte in zaterdag geplaatste rouwadvertenties haar verbijstering, woede en ongeloof over de tragische dood van haar schoonzoon. Nijkamp trouwde zes jaar geleden in bij deze familie, die overigens als zeer discutabel bekend staat.
De criminele inlichtingen eenheid (CIE) van de politie toont al jaren bijzondere belangstelling voor het milieu waarin de familie verkeert. Tot een strafrechtelijke vervolging is het echter nooit gekomen.
Uit dossierstukken blijkt dat in de familiekring over en weer ernstige bedreigingen zijn geuit. Het dossier biedt een schokkend inkijkje in de wereld van de familie. Zo wordt er onomwonden gerept over strafexpedities waarbij de belaagde door de knieƫn moet worden geschoten. Of dat er altijd wel een paar Russen zijn te vinden die voor een som geld iemands huis wel in brand willen steken.
De schoonfamilie van Nijkamp zou volgens ingewijden een fijnmazig imperium hebben opgebouwd met stromannen en raakvlakken zowel in de onder- als in de bovenwereld. Drugstransporten, autohandel, het exploiteren van gokkasten en van talrijke horecapanden zouden tot de activiteiten behoren. Kopstukken binnen de familie wonen in Apeldoorn en Beekbergen in zwaar beveiligde villa's en rijden in gepantserde auto's rond.
Overigens zou Anita, de weduwe van Gert Nijkamp, sinds haar huwelijk alle familiebanden hebben verbroken. Haar vader en diens broer zouden aan het hoofd van het dubieuze imperium staan.
De politie wil in dit stadium van het onderzoek niet meer zeggen dan dat wordt gekeken naar de relaties in de familie- en de kennissensfeer, zoals dat bij elk onderzoek gebeurt.
Nijkamp bracht donderdagochtend zijn zoontje Gert jr. naar school toen hij door een in een regenpak geklede scooterrijder onder vuur werd genomen. De man loste enkele schoten op de Apeldoornse ondernemer.