woensdag, mei 04, 2011

De Nederlandse atlete Adriënne Herzog is verder in het nauw gekomen. Een Spaanse onderzoeksrechter wil DNA-materiaal van de met dopinggebruik in verband gebrachte hardloopster om te vergelijken met in beslag genomen bloedzakken.
Dat meldt De Telegraaf woensdag. Daarnaast is er een belastende verklaring tegen Herzog afgelegd door haar gearresteerde trainer Manuel Pascua. De krant zegt over het verslag van het verhoor van Pascua te beschikken.

De naam van Herzog dook eind vorig jaar op in een grootschalig onderzoek van de Spaanse justitie naar de dopingpraktijken van de gerenommeerde Spaanse atletiektrainer Pascua, Operacion Galgo. Herzog was geruime tijd lid van de trainingsgroep van Pascua in Madrid. Ze verhuisde ervoor naar de Spaanse hoofdstad.

Arrestaties

Volgens de verklaring van haar trainer stond Herzorg op 9 december 2010 ingeroosterd voor een bloeddopingsessie bij Alberto Léon, de rechterhand van de beruchte arts Eufemiano Fuentes. De oud-mountainbiker pleegde begin januari zelfmoord.

Op die dag arresteerde de Spaanse politie echter veertien mensen in een grootschalig onderzoek naar de dopinghandel, waardoor de transfusie uiteindelijk niet doorging. Onder de veertien arrestanten bevonden zich ook Pascua en Léon.

Verzoek
Volgens De Telegraaf blijkt uit het onderzoek verder dat Herzog in een telefoongesprek aan haar trainer om de transfusie had gevraagd. Het verzoek van de Spaanse rechter voor DNA-materiaal van de atlete zal waarschijnlijk uitmonden in een rechterlijk verzoek aan Nederland.

Herzog zelf wilde niet reageren tegenover de krant. De atlete weigert al geruime tijd in te gaan op het onderzoek rond haar persoon.