vrijdag, mei 19, 2006

Planet - Meerderheid voor rookvrije horeca: "De meeste Nederlanders zijn voor een rookverbod in alle horecagelegenheden, zo blijkt uit een enquête van TNS NIPO. Vrijdag is er een burgerinitiatief aan Tweede Kamer-voorzitter Frans Weisglas aangeboden.

De TNS NIPO enquête is uitgevoerd onder vijfhonderd mensen van zestien jaar en ouder, in opdracht van het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Hartstichting en STIVORO. De resultaten zijn vrijdag bekendgemaakt. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 61 procent van alle Nederlanders het prettiger vindt als er niet gerookt wordt als ze een uitgaans- of horecagelegenheid bezoeken.

Burgerinitiatief
De antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) heeft vrijdag het eerste burgerinitiatief aangeboden aan voorzitter Frans Weisglas van de Tweede Kamer. De organisatie wil dat de Tweede Kamer cafés en restaurants zo snel mogelijk rookvrij maakt. CAN heeft in twee maanden 65.000 handtekeningen verzameld. Ook Els Borst, voormalig minister van Volksgezondheid, heeft haar krabbel gezet (foto).

Het is sinds 1 mei mogelijk om als gewone burger een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te plaatsen. Mensen moeten daarvoor onder meer 40.000 handtekeningen inzamelen. Het is de eerste keer dat een organisatie van dit recht gebruik gemaakt heeft.

Sinds 2004 heeft iedere werknemer in Nederland het recht op een rookvrije werkplek. Alleen voor 500.000 horecawerknemers is toen een uitzondering gemaakt, zodat roken in horecagelegenheden mogelijk bleef. Clean Air Nederland wil dat ook deze werknemers het wettelijk recht op een rookvrije werkplek krijgen. Dat zou dus betekenen dat ook in alle voor publiek toegankelijk ruimtes in de horeca niet meer gerookt zou mogen worden.

Weinig vertrouwen
Uit een onderzoek door bureau Flycatcher, dat is gelieerd aan de Universiteit Maastricht, blijkt dat 70 procent van de Nederlanders er weinig vertrouwen in heeft dat de horecabranche er in zal slagen he"