maandag, juli 31, 2006

In navolging van the Rolling Stones heeft de Ierse rockgroep U2 zich ook in Nederland gevestigd vanwege het zeer gunstige belastingregime. Op 1 juni hebben Bono en zijn mannen hun belangrijkste bedrijf U2 Limited, de eigenaar van de mastertapes van de U2-platen, verhuisd van Dublin naar Amsterdam.
U2 is hierdoor in hetzelfde pand, Herengracht 566, terechtgekomen als the Rolling Stones. Jan FaviƩ, algemeen directeur van de Nederlandse Stones-vennootschappen is ook mede-directeur van U2 Limited. Binnenkort opent hij de website u2ltd.nl, die door zijn bedrijf is geclaimd.
U2 geldt als de best verdienende muziekact ter wereld: 255 miljoen dollar in het jaar 2005. The Rolling Stones, die vanavond optreden in de Amsterdam Arena, volgen als tweede met 152 miljoen dollar.
Voorman Bono profileert zich als een zeer idealistische popster. Hij zet zich onder meer in voor schuldverlichting van de Derde Wereld, en had om dit te bepleiten ontmoetingen met wereldleiders. Tegelijkertijd is hij zakenman en betrokken bij Elevation Partners, dat investeert in entertainment en media, en handelt hij in onroerend goed.
Aanleiding voor de gedeeltelijke verhuizing van de rockband is waarschijnlijk een conflict tussen U2 en de Ierse fiscus over royalty’s. U2 zette zich, net als andere zeer vermogende Ieren, af tegen de aangekondigde belastinghervormingen. Uit onderzoek was gebleken dat Ierse miljonairs nauwelijks aan de schatkist afdroegen. Bono verklaarde wel ‘miljoenen’ aan de belastingdienst te betalen.
Vooralsnog verhuist alleen U2 Limited, waarin Bono, the Edge, Clayton en Mullen allemaal 25 procent hebben. Not Us Limited, het moederbedrijf van de band, en de andere ondernemingen waaraan de leden van U2 zijn verbonden, blijven in Dublin.
Nederland geldt als een belastingparadijs voor de muziekbranche. Uit onderzoek van de Volkskrant is gebleken dat the Rolling Stones, die sinds 1971 in Nederland zijn gehuisd, circa 1,6 procent belasting hebben betaald over hun miljoeneninkomsten.
Nederland wordt belaagd door zowel de Europese Commissie als de OESO, vanwege de afwezigheid van een belasting op royalty’s.