zondag, juli 30, 2006

De Amerikaanse sprinter Justin Gatlin is betrapt op doping. De wereld- en olympisch kampioen op de 100 meter verklaarde zaterdag zelf dat hij positief is bevonden na een wedstrijd in Kansas. Daar deed Gatlin op 22 april mee aan estafetterace.
Gatlin is door het Amerikaanse anti-dopingagentschap op de hoogte gesteld van de uitkomst van de test. De 23-jarige atleet is met de Jamaicaan Asafa Powell houder van het wereldrecord op de 100 meter. Beide atleten hebben 9,77 seconden op die afstand achter hun naam staan.
Onthutst
De testosteronwaarde van Gatlin zou bij de dopingcontrole in april te hoog zijn uitgevallen. "Ik heb nooit stimulerende middelen genomen en ook niemand toestemming gegeven mij iets toe te dienen", reageerde de sprinter onthutst op het slechte nieuws. Het is de tweede grote Amerikaanse dopingaffaire in een week.
Eerder werd Floyd Landis als winnaar van de Ronde van Frankrijk betrapt op doping. De Amerikaanse wielrenner is nog in afwachting van de contra-expertise. Bij Landis zou de verhouding testosteron/epitestosteron ver boven de toegestane limiet zijn uitgekomen.
Amfetamine
Gatlin kwam in het verleden ook al eens een aanraking met doping. In 2001 testte hij positief tijdens de Amerikaanse juniorenkampioenschappen op amfetamine. Dat zat in een medicament dat de sprinter al jarenlang gebruikte om zijn concentratieproblemen te bestrijden. "Die ervaring heeft me juist nog veel voorzichtiger gemaakt. Ik wil niet in contact komen met verboden middelen: een nieuwe dopingzaak zou kunnen leiden tot een levenslange schorsing", zei de jonge atleet zaterdag.
Genade
Gatlin werd in 2002 vervroegd weer in genade aangenomen door de internationale atletiekfederatie IAAF. Hij was aanvankelijk voor twee jaar geschorst. Hij kreeg wel te horen dat een nieuwe overtreding een levenslange uitsluiting zou inhouden. "Sinds ik van de positieve test in april op de hoogte ben gesteld, heb ik alles gedaan uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Ik werk volledig mee aan het onderzoek. Ik hoop dat straks zal blijken dat ik niets verkeerd heb gedaan."

Graham
Gatlin wordt getraind door Trevor Graham, de vroegere coach van de eveneens omstreden Marion Jones. Nadat zijn schorsing in 2002 werd opgeheven, ging het snel hard met de carrière van Gatlin, met dit seizoen de evenaring van het wereldrecord van Powell als voorlopig laatste hoogtepunt. "Ik begrijp hier niets van. Het past niet in mijn karakter en mijn geloof in mijn door god geschonken atletiekkwaliteiten om vals te spelen", zei de sprinter over de rel.