maandag, juli 03, 2006

De Tourdirectie heeft maandag verboden nog langer de grote groene kartonnen handen uit te delen in de finishplaatsen van de Ronde van Frankrijk. Die maatregel is genomen na het incident met de Noorse wielrenner Thor Hushovd.
De sprinter van Crédit Agricole reed zondag in de slotfase van de eerste etappe met een snelheid van 60 kilometer per uur langs zo'n reclamehand. Een diepe snee in zijn rechterarm was het gevolg.

Spetters bloed
De bloedende Hushovd werd na de finish per helikopter naar een ziekenhuis in Straatsburg vervoerd, waar de wond gehecht werd. De reuzenhanden waren zondag gratis uitgedeeld door een sponsor. Het publiek kon er de renners mee toezwaaien.
Oscar Freire, de sprinter uit de Rabobankploeg, vertelde maandag dat het incident hem had afgeleid in de massaspurt. 'Ik reed achter Hushovd en kreeg ineens spetters bloed in mijn gezicht. Ik had geen flauw idee waar dat vandaan kwam en was meteen uit mijn concentratie.' Freire finishte als tiende.