maandag, januari 08, 2007

De van doping verdachte Tour-winnaar Floyd Landis heeft maandag verontwaardigd gereageerd op enkele prikkelende uitspraken van Dick Pound, de voorzitter van het mondiale antidopingbureau WADA.
In een open brief aan de New York Times noemt de Amerikaanse wielrenner de uitlatingen van Pound absurd, lasterlijk en voorbarig.

Harley-motor

Pound sprak smalend over de 'wonderbaarlijke' wederopstanding van Landis vorig jaar tijdens de Tour de France. De Amerikaanse coureur kreeg tijdens de laatste klim in de zestiende etappe een zware terugval, maar kwam een dag later in de zeventiende rit keihard terug. 'Het is een prachtig verhaal', schamperde Pound in de New York Times van zondag. 'Geweldig. Te mooi om waar te zijn. Het kan ook niet waar zijn. Hij lag elf minuten ofzo achterop en plotseling presteert hij weer als een Hercules. Hij reed de bergen op alsof hij op een verdomde Harley-motor zat.' Pound refereerde tevens op laatdunkende wijze aan de grote afwijkingen in de hormoonhuishouding van Landis tijdens de Tour.

Maagd
'De verhouding tussen testosteron en epitestosteron was 11 tegen 1! Met zulke waarden zou je denken dat hij elke maagd binnen 150 kilometer zou aanranden. Dat hij ooit nog op zijn fiets heeft kunnen klimmen in die toestand is voor mij een raadsel.'

Fatsoenlijker
Landis, die tegen zijn schorsing in beroep is gegaan en er alles aan doet om zijn naam te zuiveren, reageerde meteen op de denigrerende opmerkingen van Pound. 'Hij weet niet waarover hij praat. Hij kent de feiten niet. Daarmee onderstreept hij de dramatische en systematische problemen waarmee de antidopingcampagne kampt. Gezien de ernst van de beschuldingen aan mijn adres en de schade die daardoor is verooraakt aan veel mensen, zou Pound zich veel fatsoenlijker moeten opstellen.'