zaterdag, februari 17, 2007

Advocaat Bram Moszkowicz legt de verdediging van de vermeende topcrimineel Willem Holleeder neer. De strafpleiter, die afgelopen donderdag een kort geding tegen Quote-hoofdredacteur Jort Kelder verloor, zal zijn besluit maandag op een persconferentie toelichten.
De advocaat betwijfelt volgens ingewijden of er na de uitspraak van de rechter nog een basis is om Holleeder te kunnen verdedigen. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag.
De omschrijving 'maffiamaatje', die Kelder gebruikte voor de 46-jarige Moszkowicz en de stelling dat Moszkowicz bevriend is met figuren uit de onderwereld zijn weliswaar beledigend, maar vinden 'voldoende steun in het toen beschikbare feitenmateriaal', oordeelde de rechter.

Definitief besluit
Volgens De Telegraaf heeft Moszkowicz, die sinds vrijdagavond is ondergedoken wegens bedreigingen aan zijn adres, aangegeven dit weekeinde een definitief besluit te nemen over de vertegenwoordiging van Holleeder. Als hij daartoe maandag besluit dan moet Holleeder op zoek naar een nieuwe advocaat. Volgens de krant is Gerard Spong de belangrijkste kandidaat om de verdediging van Holleeder over te nemen.
Wat de gevolgen zijn voor het proces tegen de van afpersing en moord beschuldigde Holleeder is nog niet bekend. Gezien de omvang van het dossier, tweehonderd ordners, zal een nieuwe advocaat waarschijnlijk verzoeken de begindatum van het proces uit te stellen. Het proces staat gepland voor april.
Moszkowicz is vrijdagavond voor zijn eigen veiligheid bij zijn advocatenkantoor op de Herengracht in Amsterdam door de politie uit zijn kantoor gehaald en weggevoerd. Het leven van Moszkowicz was volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding in gevaar.