woensdag, mei 08, 2002

Westbroek stapt uit de politiek
Henk Westbroek kapt vrijwel zeker met de politiek. Hij voelt zich na de moord op Pim Fortuyn bedreigd. Westbroek zegt dat hij van drie kanten het advies kreeg om zich te laten beschermen door bodyguards, maar is dat niet van plan. Dat liet hij dinsdag vanaf zijn vakantieadres in Zuid-Frankrijk weten.
De medeoprichter van Leefbaar Utrecht en Leefbaar Nederland zou zich na 15 mei sowieso niet meer met de landelijke politiek bemoeien, maar stopt waarschijnlijk ook met Leefbaar Utrecht. "Officieel heb ik een maand bedenktijd, maar mijn besluit staat eigenlijk al vast. Ik heb geen zin om in dit politieke klimaat te opereren. Ik zit hier met een dochter die zich afvraagt of haar papa ook doodgeschoten wordt. Dat heb ik er niet voor over."
Westbroek is zeer aangeslagen door de moord op Fortuyn. Bovendien heeft het hem aangegrepen dat Fortuyn werd doodgeschoten op een plek waar hij als VARA-diskjockey dagelijks tweemaal langs komt. "Als ik maandag gewerkt had, dan had ik Fortuyn waarschijnlijk uitgezwaaid en ook een kogel door m'n kop kunnen krijgen."
Westbroek maakt keiharde verwijten aan het adres van de media en de zittende politiek. "Ze hebben niets nagelaten om Fortuyn te demoniseren en daarmee een sfeer gecreëerd waarin zo'n moord kon plaatsvinden. In de tijd dat Fortuyn bij Leefbaar Nederland zat ben ik vaker bedreigd dan in de hele rest van mijn leven."
Westbroek zegt zes keer met de dood bedreigd te zijn. Hij is er inmiddels aan gewend om in één adem met Fortuyn uitgescholden te worden als fascist. "En dat was Fortuyn niet, hij was een warrig politicus, maar wel een beminnelijk mens."