donderdag, mei 06, 2004

De filmstudio Disney houdt in de Verenigde Staten de distributie tegen van de nieuwe film van regisseur Michael Moore. In Fahrenheit 9/11 belicht Moore onder meer de zakelijke banden van de familie Bush met de familie van Osama bin Laden
Disney is de eigenaar van Miramax, de producent van de film. Miramax heeft te horen gekregen dat het de film niet uit mag brengen in de VS. De film is zeer kritisch over president George Bush en belicht onder meer de zakelijke banden van de familie Bush met de elite van Saudi-Arabië, waaronder de familie van Osama bin Laden.

Belastingvoordelen
Volgens Moore vreest Disney voor de belastingvoordelen die het geniet in Florida, waar Bush' broer Jeb gouverneur is. Disney was niet bereikbaar voor commentaar.
De distributie van de film buiten de VS is niet in gevaar. Fahrenheit 9/11 gaat in première op het filmfestival van Cannes, dat volgende week begint. Michael Moore won eerder een Oscar met zijn documentaire Bowling for Columbine, waarin hij zich kritisch uitlaat over het wapenbezit in de Verenigde Staten.