zaterdag, mei 01, 2004

Een team van Amerikaanse en Turkse archeologen meent op een satellietfoto van de berg Ararat, in Oost-Turkije, sporen van de ark van Noach te hebben ontdekt. Op 15 juli beginnen zij een nieuwe zoekactie naar het bijbelse vaartuig. Een Hawaiiaanse katholieke zakenman financiert de expeditie, zo meldde een lokaal televisiestation in Honolulu donderdag.
Volgens het Oude Testament liet God het veertig dagen en nachten regenen om de mensen te straffen voor hun verdorvenheid. Noach kreeg opdracht een ark te bouwen die, naast hem en zijn familie, van alle diersoorten op aarde een mannetje en en vrouwtje kon huisvesten. Toen na de zondvloed het water zakte, strandde de ark op de 5156 hoge berg Ararat, zo wil de overlevering.
Amerikaanse spionagevliegtuigen fotografeerden al in 1949 en vreemde, door ijs bedekte structuur op de berg. De Amerikaanse regering gaf deze beelden in 1997 vrij. Volgens fanatieke gelovigen was hierop overduidelijk de vorm van een schip te zien.
Wetenschappers vonden de foto's echter geen overtuigend bewijs voor deze stelling. Zij wezen er ook op dat er geen enkel geologisch bewijs bestaat dat het water op aarde ooit zo hoog heeft gestaan.
Door de zeer hete zomer van vorig jaar is een fors deel van de ijslaag op de top van de Ararat gesmolten. Daarom gaf de Hawaiiaanse zakenman Daniel McGivern, die tevens een zeer overtuigd katholiek is, opdracht om nieuwe satellietfoto's te maken van de berg. Daarop zou een grote structuur van 15 meter hoog, 25 meter breed en 150 meter lang te zien zijn.
De afgelopen decennia zijn talrijke wetenschappers en avonturiers afgereisd naar Oost-Turkije in de hoop het legendarische schip te vinden. De expedities vormen zelfs een belangrijke bron van inkomsten voor de plaatselijke bevolking. Mocht het deze keer wel lukken het schip te lokaliseren, dan zullen de wetenschappers het met rust laten, zo beloofde McGivern. "We zullen de ark alleen fotografen zodat iedereen hem kan zien", aldus de zakenman.