maandag, november 07, 2005

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen begeeft zich op nieuw, sportief terrein. Onder de vlag van de bekende hbo - instelling wordt op zondag 14 mei 2006 de eerste HAN - KAN marathon gehouden, een 42.195 meter lange hardloopwedstrijd tussen Nijmegen en Arnhem.
De HAN wil daarmee haar campussen in Arnhem en Nijmegen meer met elkaar verbinden. Ook draagt het initiatief bij tot extra naamsbekendheid van de onderwijsinstelling. Zeker als de organisatie de komende jaren slaagt in haar streven om na Rotterdam en Amsterdam de derde grote marathon van Nederland te worden.
In de naamgeving van de nieuwe marathon is bewust de afkorting KAN, van Knooppunt Arnhem Nijmegen, opgenomen. In de ogen van de initiatiefnemers is de term KAN een begrip geworden in Nederland. De organisatie mikt voor de eerste editie, waarvoor nog geen toppers worden uitgenodigd, op minimaal duizend deelnemers.
Het parcours staat inmiddels in grote lijnen vast. Er is, vanwege het praktische gemak en de landschappelijke meerwaarde, gekozen voor de dijkenroute, het traject langs het water van de Waal en het Pannerdensch kanaal. Dus niet via Oosterhout en Elst van Nijmegen naar Arnhem, maar via Lent, Bemmel, Gendt, Doornenburg, Angeren en Huissen. Lopers blijven grotendeels op de dijkwegen. Hier en daar wordt afgebogen naar een dorpskern, mede om zo aan de benodigde 42.195 meter te komen.
Naast een marathon wordt, tegelijkertijd, een estafetteloop voor teams van vier personen gehouden. Ook kan de ruim 42 kilometer worden overbrugd door twee lopers, die dan ieder een halve marathon voor hun rekening nemen. De drie wisselpunten komen in of nabij de dorpen van de gemeente Lingewaard, die razend enthousiast op de komst van het nieuwe hardloopevenement heeft gereageerd.
Er is voor het eerste jaar bewust gekozen voor een start in Nijmegen en een finish in Arnhem. De campus in Arnhem is, in tegenstelling tot die van Nijmegen, volledig af en biedt voldoende accommodatie om lopers en bezoekers op te vangen. In 2007 is ook de Nijmeegse campus tiptop in orde en zal van Arnhem naar Nijmegen worden gelopen.

Het feit dat start en finish niet in dezelfde stad zijn, zorgt voor extra (transport)kosten en brengt ook logistieke problemen met zich mee. Dat weegt echter niet op tegen de voordelen, vinden de organisatoren. Er kan nu eindelijk een brug worden geslagen tussen twee steden die, ondanks het feit dat ze zo dicht bij elkaar liggen, elkaar maar niet echt willen omarmen. Daarnaast wordt, door van A naar B te lopen, de lopers het meest ideale parcours voorgeschoteld.

Het logistieke probleem lijkt mee te vallen. Station Presikhaaf ligt op een steenworp afstand van de Arnhemse HAN-campus en station Heijendaal is om de hoek van de Nijmeegse HAN-vestiging. Vanaf zes uur 's ochtends staan op de Arnhemse HAN-campus bussen klaar om lopers naar de start (negen uur) in Nijmegen te vervoeren. Studenten van de diverse opleidingen van de HAN worden maximaal betrokken bij het loopproject. De kosten worden geraamd op 100.000 euro. Middels het werven van sponsors zullen studenten moeten zien het grootste gedeelte van dat bedrag gedekt te krijgen.