dinsdag, november 15, 2005

De Nijmeegse fractievoorzitter van GroenLinks heeft een anti-minister Verdonk poster achter het raam van zijn woning en zijn fractiekamer in het stadhuis opgehangen. Wouter van Eck wil hiermee protesteren tegen de verwijdering van meerdere posters waar beledigende teksten aan het adres van Rita Verdonk op te lezen waren.
"Reisbureau Rita, arrestatie - deportatie - crematie, adequaat tot het bittere eind", aldus luidt de tekst van de poster. In een open brief meldt Van Eck aan de Nijmeegse burgemeester Guusje ter Horst dat hij zich "schaamt dat de vrijheid van meningsuiting door het optreden van de politie is beperkt". "De overheid hoort niet selectief bepaalde meningen uit de samenleving weg te filteren. Dat lijkt in strijd te zijn met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens", aldus Van Eck.
De politie viel vorige week binnen bij een pand in Nijmegen om een stapel posters in beslag te nemen. De dag hierop werd een actievoerder gearresteerd toen hij trachtte de betreffende poster te tonen voor de camera van Omroep Gelderland. In Amsterdam ontstond nog veel meer ophef toen de politie spandoeken van kraakpanden verwijderde. Hierop stonden teksten als "Levend verbrand, Rita bedankt" en "Rita Verdonk moordenaar". In Nijmegen hangen nog wel enkele spandoeken met dit soort teksten, al werd vandaag weer een doek met beledigende teksten weggehaald. De politie sloeg hiervoor de voordeur van een pand in.
Van Eck hoopt dat zijn actie "geen aanleiding geeft tot huisvredebreuk, zoals dat bij niemand in onze stad het geval zou moeten zijn." GroenLinks is de grootste partij in de gemeenteraad van Nijmegen.
-----------------
En laat deze Van Eck nou net de eikel zijn die de nieuwe atletiekbaan in Nijmegen tegenhoudt.
Ga eens wat nuttigs doen man!