zaterdag, november 19, 2005

Het Eerste-Kamerlid Sam Pormes (GroenLinks) heeft in de jaren zeventig een guerilla-training in Jemen gevolgd. Dat meldt het weekblad Vrij Nederland (VN) in het nummer van deze week.
Het tijdschrift zegt te weten wat de conclusie zal zijn van een onderzoekscommissie die namens GroenLinks onderzoek doet naar het verleden van Pormes. Die commissie werd ingesteld nadat eerder in publicaties is gesteld dat de senator in de zomer van 1976 in een Palestijns kamp in Zuid-Jemen gevechtstraining volgde. Pormes zelf ontkent bij hoog en bij laag dat hij destijds in Jemen was.
De commissie wil het onderzoeksrapport aanstaande maandag openbaar maken. VN meldt ,,op basis van betrouwbare bronnen'' dat het rapport concludeert dat de GroenLinkser van Molukse afkomst wel degelijk op uitnodiging van het 'Popular Front for the Liberation of Palestine' naar het Midden-Oosten afreisde. Als dat zo is, rest GroenLinks weinig anders dan Pormes te royeren als lid, zegt GroenLinks-voorzitter Meijer in het opinieblad. Pormes beging destijds geen strafbaar feit, maar zijn positie is onder druk gekomen door zijn systematische ontkenning van het bezoek aan Jemen. GroenLinks kan hem niet zijn Eerste-Kamerzetel ontnemen.