dinsdag, januari 31, 2006

ai.
Nu ben ik zeker ook gelogd bij de website en dus door de politie.
ff wachten totdat ze aanbellen ;-)
----------------
De politie heeft de computergegevens opgevraagd van de bezoekers van de website www.louisseveke.nl. De site is opgezet door vrienden en familie van de in november om het leven gebrachte politiek activist Louis Sévèke uit Nijmegen.

Volgens de initiatiefnemers van de website heeft de politie vorige week de bezoekersgegevens gevorderd en is ze hiermee in het bezit gekomen van circa 25.000 zogeheten IP-adressen. Elke computer die verbonden is met het internet heeft een eigen IP-adres. Ook de gegevens van toekomstige bezoekers van de website komen in bezit van de politie.

Op de website staat onder meer de voortgang van het politie-onderzoek en artikelen van en over Louis Sévèke.

Familie en vrienden van Sévèke hebben verklaard dat ze enkele weken geleden met de politie hadden afgesproken dat de gegevens bewaard zouden worden en bij een concrete aanleiding beschikbaar gesteld konden worden.

Vorige week is besloten tot vordering van de bezoekersgegevens bij de provider. Hoewel het onderzoeksbelang hen niet duidelijk is hebben de initiatiefnemers van de website besloten dit niet aan te vechten.

„De zaak is niet gebaat bij juridische procedures”, aldus een woordvoerder. Het onderzoek naar de moord op Louis Sévèke verloopt tot dusver zeer moeizaam. De politie wil niet ingaan op de vordering omdat er geen mededelingen over de gebruikte opsporingsmethodes worden gedaan. Volgens familie en vrienden van Sévèke heeft de politie aangegeven dat de gegevens vooralsnog alleen bewaard worden.

De stichting Bits of Freedom (BoF), die opkomt voor digitale burgerrechten, noemt de vordering „onwettig” omdat er bij het opvragen van een IP-adres sprake moet zijn van dat iemand verdacht wordt of betrokken is bij een strafbaar feit.

„Het lijkt mij zeer dubieus dat dit voor alle bezoekers van deze site geldt”, zegt een woordvoerder van Bits of Freedom."