zondag, april 22, 2007

Lornah Kiplagat is zondag als vijfde geëindigd in de marathon van Londen. De Nederlandse maakte lang deel uit van een kopgroep van drie, maar was in de slotfase niet bestand tegen een tempoverhoging van Zhou Chunxiu. De 28-jarige Chinese liep daarop solo in 2:20:38 naar de finish in St James' Park.

Kiplagat leek in het slot van de marathon de rekening gepresenteerd te krijgen voor haar kopwerk bij de ontsnapping. Ze moest na de tempoverhoging van Zhou ook haar andere medevluchtster, de Ethiopische Gete Wami, laten gaan. Wami kwam op iets meer dan een minuut als tweede over de streep.

De Roemeense Constantina Tomescu-Dita kwam door een goed opgebouwde race nog sterk terug en liep Kiplagat voorbij in de strijd om het brons. Kiplagat finishte in 2:24:17.

Lel

Martin Lel schreef bij de mannen de marathon van Londen op zijn naam. De 28-jarige Keniaan sprintte in de slotmeters weg uit een kopgroep van zes lopers en kwam in 2:07:41 alleen over de streep. De Marokkaan Abderrahim Goumri eindigde als tweede. Titelverdediger Felix Limo uit Kenia kwam als derde over de streep.

Voor Haile Gebrselassie liep de marathon van Londen uit op een deceptie. De titelfavoriet uit Ethiopië moest in de slotfase de strijd staken met een pijnlijke grimas en zijn hand op de borst.

De marathon van Londen werd net als die in Rotterdam van vorige week geteisterd door hoge temperaturen. Tijdens het evenement liep het kwik in de binnenstad van Londen op tot 23 graden.