maandag, september 27, 2004

Een jaar nadat Ed Whitlock de marathon voor het eerst onder de drie uur liep, haalde hij nog eens dik vijf minuten van zijn tijd af. Op zich al opzienbarend, maar helemaal als je inmiddels 73 jaar oud bent. Whitlock eindigde zondag als 26ste in het totale veld van 1500 deelnemers aan de Toronto Waterfront Marathon. Voor de wereldrecordhouder 70+ finishten louter mannen (en twee vrouwen) die minstens 29 (maar veelal ruim 40) jaar jongerwaren.

Vorig jaar liep niet alleen Whitlock een record in Toronto maar ook Fauja Singh, een de 92-jarige Engelsman van Indiase afkomst. Inmiddels 93 waagde Singh zich dit keer aan de halve afstand, die hij in een nieuwe recordtijd van 2.30.02 aflegde.

Opmerkelijk was ook Michal Kapral die de marathon aflegde in 2.49.43 - de volledige afstand samen met zijn dochtertje in de 'babyrunner'. Dat is voor het bekende Guinnes Book of Records een nieuw 'wereldrecord' - tot dusver in handen van de Nederlander Han Frenken.