donderdag, oktober 16, 2008

Rokers hebben een verminderd denkvermogen ten opzichte van niet-rokers. Het zogeheten cognitief functioneren van rokers is vergelijkbaar met dat van mensen die drie tot zeven jaar ouder zijn en nog nooit gerookt hebben. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Onderzoek
Het onderzoek werd gehouden onder bijna tweeduizend mannen en vrouwen tussen 43 en 70 jaar. Rokers, ex-rokers, recente stoppers en nooit-rokers zijn met elkaar vergeleken. Rokers scoren op middelbare leeftijd al slechter dan niet-rokers op onder meer geheugen, flexibiliteit en snelheid.

Hoeveelheid sigaretten
Het denkvermogen van rokers neemt in vijf jaar tijd tweemaal zo snel af als dat van nooit-rokers. Ook de hoeveelheid sigaretten maakt uit; kettingrokers gaan harder achteruit dan zogenoemde gelegenheidsrokers. Stoppen loont trouwens wel volgens de wetenschappers: mensen die al langere tijd gestopt waren hebben een zelfde graad van vermindering van denkvermogen als mensen die nog nooit hadden gerookt.