dinsdag, juni 04, 2002

Hakan K. opnieuw naar gevangenis
ALANYA - Hakan K. komt niet vrij. De rechter in Alanaya bepaalde dinsdag dat de misdadiger de rest van zijn straf moet uitzitten. Dat meldde hoofdofficier van justitie Selami Hatiboglu in Alanya. K. was veroordeeld wegens de verkrachting van twee Nederlandse vrouwen in 1995 in Alanya. Ook zat hij een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op Marijke van Dijk. Op basis van een Turkse amnestiewet kwam hij 23 mei vrij na zeven jaar celstraf.
Het Turkse constitutionele hof verklaarde het eerste artikel van de amnestiewet vorige week ongrondwettelijk. Dat artikel verkortte de gevangenisstraf van een aantal straffen met tien jaar. Het is niet duidelijk wat het lot is van de andere gevangenen die op basis van de amnestiewet zijn vrijgelaten. K. moet nu de rest van zijn levenslange gevangenisstraf uitzitten. Bij Y. Drost, die de belangen behartigt van de twee Nederlandse vrouwen die het drama overleefden, bestaat nog onzekerheid over de reden van de opsluiting van de Turk. Hij heeft nog niet officieel gehoord dat Karayavuz op basis van onjuiste toepassing van de amnestiewet weer achter de tralies moet. Drost: "Ik weet wel dat hij naar de gevangenis is overgebracht." Bij het verlaten van de rechtbank riep de misdadiger volgens Drost: "Premier Ecevit heeft mij aan de Nederlanders verkocht".
In de rechtbank bood K. zijn excuses aan aan GPD- en NOS-correspondente Jessica Lutz. Zij kreeg maandag een klap van hem toen hij bij het politiebureau arriveerde. De aanklacht die ze tegen hem had ingediend, zet ze ondanks zijn excuses door.