woensdag, juni 05, 2002

Waar de Amerikanen Vietnam voor hadden (verschrikkelijk veel ging mis en veel diep tragische mensenlijk leed en vele mysteries die nog vele jaren erna voer voor filmmakers zou opleveren) heeft Nederland Srbrenica. Laat die geweldige films (ala Platoon, Apocalyps Now, Full Metal Jacket) maar komen!

'Dutchbatter zag verdwenen foto's'
HILVERSUM (ANP) - Een gewondenverzorger van Dutchbat die in Srebrenica heeft gediend, zou foto's hebben gezien van het rolletje waarvan het ministerie van Defensie zegt dat het door een fout van een laborant is vernietigd. Hij zei dat dinsdag in het televisieprogramma Nova.
De man vertelde dat hem een foto is getoond die ,,voor 99 procent'' lijkt op een situatie die ook op het verdwenen rolletje stond.
De man, die onherkenbaar in beeld kwam en anoniem werd opgevoerd, kreeg de foto's te zien tijdens een debriefingsgesprek met twee hoge militairen. De foto vertoonde volgens hem grote gelijkenis met een schets die is gemaakt op aanwijzing van de maker van de verdwenen foto's. Op de foto waren acht of negen lichamen te zien die op hun buik op een grasveld lagen.
De man zei bereid te zijn deze verklaring onder ede af te leggen voor de parlementaire enquîtecommissie die het drama in Srebrenica gaat onderzoeken. Het CDA wil hem daarvoor oproepen.