woensdag, juni 26, 2002

Een tijdje geleden (Tuesday June 18) schreef ik over de relationele crisis van Simon Vroemen, de 3000m steeple loper. Zijn vriendin ging er vandoor met zijn en haar fysio. Kan gebeuren, is natuurlijk niet leuk voor allen (alhoewel ik mag hopen dat die fysio en ex-vriendin het wel gezellig hebben; waarom verlaat je anders vrouw en 2 kinderen?). En nu komen er enkele reacties over de atletiek mailinglist en deze reactie van een hele goede loper wilde ik jullie niet onthouden:
"Michael schreef:
"PS: Natuurlijk moet een fysiotherapeut van de nationale ploeg met z'n tengels van de atleten/atletes afblijven (jaja, figuurlijk), OF ontslag nemen, maar niet van beide walletjes vreten. Dit nog los van het leed dat ie de captain van de ploeg aandoet... Een duidelijke blunder van de KNAU in deze..."
Hier ben ik het helemaal mee eens! In die lijn wil ik ook nog even reageren op wat Robert Jongh hierover schreef:
"In principe gaat het hier om een prive kwestie in de relationele sfeer. Anderzijds gaat het om een vermeende verhouding tussen een fysiotherapeut en een atlete welke tot het "patienten bestand" behoort. Ik ben van mening dat een prive kwestie, hoe vervelend dan ook voor Simon, nooit gevolgen mag hebben voor het beleid van een bond. In dit geval hoeft de KNAU dan ook geen keuze te maken."

Dat lijkt me juist wel. Volgens mij is een van de doelstellingen van de KNAU (zeker wanneer het om uitzendingen naar kampioenschappen gaat) het bevorderen van topprestaties van de Nederlandse atleten en niet het beschermen van het emplooy van een bepaalde fysiotherapeut! Het staat buiten kijf dat we in Nederland geen andere steepleloper hebben van het niveau Simon, terwijl we toch een aantal duizend fysiotherapeuten hebben. Er is dus wel degelijk een keuze voor de KNAU en de keuze lijkt me vrij eenvoudig. Helaas voor Simon hoort hij echter niet tot het selecte groepje uit 'Arnhem' en vrees ik dat er toch gekozen zal worden voor de fysio die wel tot die 'inner circle' behoort.

Verder zeg Robert Jongh:
"Indien de relatie ontstaan is buiten de werkzaamheden van de fysio om, op het moment dat er geen behandelrelatie bestaat, is hier niets mis mee. Het is dan hun eigen keuze en verantwoordelijkheid of het verstandig is om de fysio-patient relatie in stand te houden. Ik behandel mijn vriendin ook in geval van een blessure."
Maar die eigen keuze gaat dus problemen opleveren voor 'de captain van de ploeg'. Je kunt moeilijk van hem verwachten dat hij stoicijns blijft en optimaal presteert als hij zijn ex-vriendin tijdens het EK continu (tijdens trainingen, wedstrijden, in het hotel etc.) samen ziet met de man die het nodig vond vrouw en twee kinderen te verlaten om de vriendin van een bevriende atleet te versieren (Ik formuleer het met opzet wat scherp omdat Simon dit ongetwijfelt zo voelt). Dit moet je de atleet en de ploeg niet aandoen (er gaan ongetwijfelt twee kampen ontstaan). Dus mijn advies aan de KNAU: in ieder geval thuislaten die fysio en om herhaling te voorkomen (1) de man ontslaan wegens een verstoorde werkrelatie en (2) als de wiedeweerga een gedragsregel schrijven die dit soort excessen verbiedt.

Robert Smits
(die hoopt dat Simon in ieder geval zo snel mogelijk de limiet loopt en zo (1) persoonlijk een beetje rust krijgt (2) de KNAU kan dwingen te kiezen voor atleet of fysio)"