zondag, oktober 06, 2002

NEW YORK, 5 OKT.
Een jury in Los Angeles heeft tabaksfabrikant Philip Morris gisteren gestraft met een schadeclaim van 28 miljard dollar ten behoeve van Betty Bullock, een 64-jarige vrouw bij wie longkanker werd geconstateerd. Het is de hoogste zogenoemde punitatieve vergoeding ooit voor een individuele roker.
Een week eerder werd Bullock in dezelfde zaak al 850.000 dollar toegekend in zogeheten compensatie-vergoeding voor geleden schade.
Philip Morris' advocaat stelde dat een punitatieve vergoeding - die bedoeld is om toekomstige overtredingen te voorkomen niet nodig was omdat het bedrijf al ruimschoots aan regels onderhevig is sinds de overeenkomst die de tabaksindustrie hebben gesloten met Amerikaanse staten in 1997. De jury zag dit anders en verhoogde zelfs de 20 miljard dollarclaim die Bullocks advocaat had geëist.
Het record van individuele schadeclaims lag tot gisteren op drie miljard dollar voor Richard Boeken uit juni 2001, die eveneens werd geëist door een jury in Los Angeles. De vergoeding voor Boeken werd later door de rechter teruggebracht tot een bedrag van 100 miljoen dollar.