vrijdag, oktober 11, 2002

Hoogspringer Jongmans vindt nieuwe uitdaging (BNS)
Door Richard Clevers
Donderdag 10 oktober 2002 - ROOSENDAAL - Dat hij kan hoogspringen, dat wisten we al. Nog altijd geldt Paul Jongmans als een talent dat op den duur zeker 2.20 meter de hoogte in kan. Maar de 22-jarige atleet van THOR uit Roosendaal doet nu ook regelmatig een tienkamp. "Dat is weer een nieuwe uitdaging", vindt hij. "Vorig jaar heb ik in Vlissingen voor het eerst een meerkamp gedaan. Dat is me toen heel goed bevallen." En zo begon de meerkampcarrière van Jongmans, die in zijn studententijd in Tilburg nog met de bekende hoogspringer Wilbert Pennings trainde.
Maar Jongmans voelde er destijds niets voor om zich op dat niveau te richten. Dat werd wel van hem verwacht. "Het klikte niet, omdat ik gewoon geen zin had om er alles voor te laten", blikt hij terug. "Het werd me té serieus."
Studie
Hoewel sporter in hart en nieren koos hij voor zijn studie en zijn werk. Dat doet hij nog steeds. Zijn alo-opleiding in Tilburg rondde hij af en nu geeft Jongmans parttime gymles aan middelbare scholieren op het Roncalli in Bergen op Zoom. Dit jaar begon hij zelfs een nieuwe studie: fysiotherapie in deeltijd. Toch maakt de atleet Jongmans nog vier tot vijf dagen per week tijd voor rainingen van anderhalf à twee uur. En daar zijn aardige resultaten mee te halen. Zo blijkt. Op het NK hoogspringen van dit jaar behaalde hij zilver, achter Wilbert Pennings. Twee weken geleden verbeterde hij het clubrecord tienkamp naar 6572 punten. Op het NK tienkamp werd hij, enigszins teleurstellend, zevende. "Ik had aan het begin van het seizoen twee doelstellingen", vertelt Jongmans. "Ik wilde het clubrecord meerkamp en hoogspringen verbeteren. Dus in dat opzicht is mijn seizoen geslaagd." Maar is hoogspringen en meerkampen eigenlijk wel met elkaar te combineren? "Dat ligt eraan op welk niveau je het doet. Kijk, wat hoogspringen betreft, kan ik ook met wat minder trainingen in de top vijf van Nederland eindigen." Om internationaal mee te tellen, is veel meer nodig, weet hij ook. Die keuze maakte hij dus bewust niet. Zonde? "Ik geloof niet dat ik ooit spijt krijg van die beslissing. Ik ben heel tevreden met wat ik nu doe. Bovendien weet ik niet of ik wel de capaciteiten heb om echt heel hoog te komen. Mijn persoonlijk record staat nu op 2.15 meter. Nu heb ik het hele seizoen nog niet echt een supersprong gehad, dus 2.20 meter zit er wel in. Maar of ik dan nóg hoger kom?" Moeilijk Dat is een vraag waarop hij waarschijnlijk nooit een antwoord krijgt.Jongmans, die uit een zeer sportief nest komt, wil zich namelijk meer met meerkampen bezig gaan houden. Ook omdat het leuk is. "Het is mooi, maar ook moeilijk. Je moet je voor ieder onderdeel weer opladen. Als je vorige onderdeel goed is gegaan, geeft dat vertrouwen. Maar het kan ook andersom zijn. En dan wordt het moeilijk." De zwakkere onderdelen van de Roosendaler zijn de 100 meter, het kogelstoten en de polsstok. Overige nummers van de tienkamp zijn: verspringen, hoogspringen, 400 meter, 110 meter horden, discuswerpen, speerwerpen en de 1500 meter. Allemaal onderdelen waarop Jongmans goed meekan. Maar nu even niet. Het seizoen begint eind april pas weer. Nu de winter voor de deur staat, gaat de THOR-atleet vooral krachttrainingen doen. "Ik wil zo sterk mogelijk aan het volgend seizoen beginnen want ik wil nog gewoon
aan het hoogspringcircuit deelnemen en meer gaan meerkampen."