donderdag, oktober 17, 2002

De Amerikaanse hippiegoeroe Ira Einhorn heeft donderdag in Philiadelphia levenslang gekregen voor de moord op Helen 'Holly' Maddux, 25 jaar geleden.
Einhorn werd vorig jaar juli door Frankrijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij bij verstek tot levenslang was veroordeeld voor de moord op zijn vriendin in 1977. Het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg gaf vorig jaar toestemming voor de uitlevering, op voorwaarde dat hij niet de doodstraf zou krijgen en een nieuw proces.
De nu 62-jarige Einhorn verdween in 1981, vlak voordat hij terecht moest staan voor de moord op 'Holly', wier stoffelijk overschot twee jaar na haar dood in zijn appartement werd aangetroffen.
Einhorn heeft altijd gezegd onschuldig te zijn. Hij zou naar Frankrijk zijn gevlucht omdat hij bang was voor een onrechtvaardig proces. Hij werd in 1997 gevonden in Frankrijk, waar hij samenwoonde met een Zweedse. Daarvoor was hij in Groot-Brittanniƫ, Ierland, Zweden en Denemarken geweest. In Frankrijk leefde hij als bakker onder een schuilnaam.