zondag, oktober 27, 2002

In Venlo is onrust ontstaan over de uitspraken van de ouders van de verdachten die René Steegmans hebben mishandeld. De 22-jarige student kwam deze week om het leven nadat hij was geslagen voor een supermarkt in Venlo. Vrijdagavond zeiden de ouders van de hoofdverdachte in het actualiteitenprogramma Netwerk dat de dood van Steegmans voorbestemd was. Hun zoon zou het instrument zijn in de handen van God.
Burgemeester Schrijen heeft de uitzending gezien en noemt de beelden onthutsend. De beelden maken hem duidelijk dat de ouders vanuit "een andere belevingswereld de zaak bezien dan de rest van Venlo". "Het gezin leeft geïsoleerd van de rest van de samenleving. Hieruit blijkt dat bijvoorbeeld integratie- en participatieprogramma's niet iedereen bereiken en dus falen", aldus een woordvoerder van de gemeente.
Volgens hem heeft de Marokkaanse gemeenschap afstand genomen van de uitspraken. "Dit is niet de mening van de Marokkaanse gemeenschap in Venlo", zegt hij. De burgemeester is bang dat de situatie escaleert en hoopt dat de gemoederen snel tot bedaren komen.