zondag, februari 19, 2006

Volgens psychologen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) moet je over dure aankopen als een huis of een auto niet te bewust kiezen. Handel op je gevoel en denk er niet te lang over na, zo adviseren zij in een artikel dat in Science gepubliceerd is, aldus Trouw.

Wie tonnen gaat uitgeven aan een huis of tienduizenden euro's wil besteden om een nieuwe auto te kopen, gaat meestal niet over een nacht ijs. Doorgaans wordt na veel wikken en wegen de beslissing genomen. Andersom wordt over aankopen van geringe waarde in het beste geval heel kort, maar vaak ook helemaal niet nagedacht.

Fout, zeggen de psychologen van de UvA. Uit diverse experimenten onder leiding van prof Ap Dijksterhuis bleek juist dat wie bij een dure aankoop afgaat op z'n gevoel naderhand meer tevreden is dan iemand die juist heel erg alle voors en tegens heeft afgewogen. Zij adviseren dan ook om over ingewikkelde aankopen het brein op de achtergrond z'n werk te laten doen en er niet al te bewust over na te denken. Bij de aankoop van zoiets simpels als een stapel handdoeken levert goed nadenken juist betere resultaten op.