maandag, november 13, 2006

Lange-afstandsloopster Kristijna Loonen wordt komende week geschorst door de KNAU, de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. De atlete uit Amstelveen heeft zich afgelopen weekeinde bij de Berenloop op Terschelling ernstig misdragen.
Dat is niet voor het eerst. De KNAU waarschuwde haar na de Singelloop in Breda op 2 oktober voor de laatste keer. Bij een volgende overtreding zou ze niet meer mogen starten bij wedstrijden onder auspiciën van de KNAU, zo schreef de bond toen.
Afgelopen weekeinde ging het weer fout met de licht ontvlambare Loonen. Ze eiste dat de organisatie gratis vervoer, onderdak en een uitnodiging moest regelen. Daar werd niet op ingegaan. Tijdens de wedstrijd vloekte Loonen tegen iedereen die bij haar in de buurt kwam en sloeg rijen drankbekertjes op de verzorgingstafels omver. „Het ergste was nog dat ze de vrijwilligers de huid vol schold, een vriendelijke vrouw die haar een spons aangaf kreeg te horen ‘je bent een klerewijf', waarbij ze de middelvinger omhoog stak“, zo schrijft de organisatie aan de atletiekbond.
Na afloop van de wedstrijd gooide ze drie tafels omver en maakte het een cameraman onmogelijk te filmen. Eenmaal afgekoeld bood Loonen wel haar excuses aan, aldus Jan Kooistra namens de organisatie. De KNAU wilde gistermiddag nog niet op een eventueel besluit vooruitlopen. „Maar het is zeker dat er maatregelen genomen worden“, aldus een woordvoerder. De organisatie van de Warandeloop heeft de laatste woede-uitbarsting van Loonen niet afgewacht. Ze was daar al persona non grata verklaard.