woensdag, januari 29, 2003

nu.nl/algemeen nieuws | Officier van Justitie gegijzeld in gerechtshof Arnhem Een gewapende man houdt sinds twaalf uur woensdagmiddag een officier van justitie in het Paleis van Justitie aan de Walburgstraat in Arnhem gegijzeld. De man moest als verdachte van brandstichting die mensen in levensgevaar bracht voorkomen. Hij zag kans de parketpolitie te overmeesteren en een wapen te grijpen. Daarmee houdt de man officier B. van der Krabben en mogelijk een tolk onder schot.

Dat heeft een woordvoerster van de Arnhemse rechtbank bevestigd. Een arrestatieteam van de politie en een onderhandelaar zijn opgeroepen. Tussen de onderhandelaar en de gijzelnemer zou al contact zijn gelegd. Alle mensen die nog in het Paleis van Justitie waren, zijn volgens de politie opgevangen in een daarvoor aangewezen zaal in het gebouw.
De gijzelnemer zou ongewapend het gebouw van Justitie zijn binnengekomen. Volgens een journalist van dagblad De Gelderlander, die getuige was van het begin van de gijzeling in de Groesbeekzaal, hebben de rechters kans gezien te vluchten. Er zou ook nog niet geschoten zijn.
Hermetisch afgesloten
De omgeving van het gerechtsgebouw is hermetisch afgesloten. Gewapende politiemensen staan voor het gebouw en bij de achteringangen. Achter de pilaren van het tegenover het Paleis gelegen stadhuis en achter auto's staan eveneens gewapende politiemensen. Verder is een ambulance aanwezig. Het is nog niet bekend hoeveel mensen er in het gebouw van Justitie zijn.