woensdag, september 13, 2006

Het eerste officiële na-inbouw roetfilter is dinsdagmiddag in een dieselauto gemonteerd door staatssecretaris van Milieubeheer Pieter van Geel (CDA). Hiermee wil Van Geel met veertig bedrijven in de autosector het gebruik van de roetfilter in personenauto's stimuleren. De filter beperkt de uitstoot van roetdeeltjes in de lucht die schadelijk zijn voor de gezondheid. Voor het inbouwen van de roetfilter geldt per 1 juli een subsidieregeling van het ministerie van Vrom. Per filter wordt vijfhonderd euro vergoed. Het restant van het bedrag betalen de veertig bedrijven die aan de campagne meedoen. Zij doen voor 140 duizend dieselauto's een investering in de roetfilters. De prijs voor het na-inbouwen van de filter is ongeveer zes- á zevenhonderd euro. Ruim één miljoen Nederlanders rijden volgens Stichting Natuur en Milieu in een dieselauto. De dieselauto stoot in vergelijking met andere auto's de meeste roetdeeltjes uit. De stichting doet ook mee aan de campagne van Vrom. Ze wil automobilisten met een na-inbouw roetfilter minder parkeergeld laten betalen.
Van Geel heeft dinsdag extra geld tegen luchtvervuiling in het vooruitzicht gesteld. Met bedragen komt hij pas met Prinsjesdag. Een woordvoerster wilde dinsdag alleen kwijt dat het om een'flink bedrag' gaat.