vrijdag, september 01, 2006

Werknemers van de vier grote energiebedrijven zullen woensdag bij de voetbalinterland Nederland-Wit Rusland de stroom in en rond het PSV-stadion in Eindhoven onderbreken. Dit doen zij uit onvrede met de aanstaande splitsing van de energiebedrijven. Dat liet LME, het platform van ondernemingsraden in de energiesector, vrijdag weten.

Niet toestaan
Netbeheerder Essent, verantwoordelijk voor de stroomvoorziening van het stadion, zegt de actie niet te kunnen toestaan in verband met de leveringsplicht en de veiligheid. "We zullen er alles aan doen om dit te voorkomen", liet een woordvoerster weten. "We begrijpen dat de splitsing de werknemers hoog zit."
Als de kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap voetbal wordt verplaatst naar de Arena of De Kuip, zullen werknemers van de energienetbeheerders daar hetzelfde doen, zei LME-voorzitter Jan de Jong vrijdag. Het netbeheer van de Arena is in handen van de Nuon-netbeheerder Continuon, dat laat weten een dergelijke actie te zullen voorkomen. Eneco is netbeheerder in Rotterdam en keurt de actie af. De Jong vreest niet voor de gevolgen voor de werknemers die de knop omzetten. "We willen mensen niet brodeloos maken."

Harde acties
"Tot nu toe probeerde het LME haar argumenten tegen de splitsingswet voor het voetlicht te brengen via vriendelijke acties en een bescheiden mediacampagne. Nu het wetsvoorstel al richting Eerste Kamer wordt gestuurd, lijkt hardere actie onontkoombaar", zo schrijft het Landelijk Medezeggenschapsplatform Energiedistributiebedrijven vrijdag in een verklaring. LME vertegenwoordigt de ondernemingsraden van Essent, Nuon, Eneco en Delta. Eind oktober buigt de Eerste Kamer zich over de splitsingswet.

Opgesplitst
Als gevolg van de nieuwe wet moeten de Nederlandse energiebedrijven, zoals Essent en Nuon, worden opgesplitst in een leverings- en netwerkbedrijf. Op die manier wil het kabinet gelijke toegang tot de netten, onder meer voor nieuwe energieleveranciers, garanderen. Maar de energiebedrijven vrezen na splitsing een makkelijke overnameprooi te worden van de veelal ongesplitste buitenlandse energieconcerns. Nuon wijst de actie van LME af. "Dit gaat veel te ver", zei een woordvoerder vrijdag. "We hebben sympathie met de actiebereidheid want we hebben ook onze zorgen over de splitsing. Maar de energievoorziening mag niet als publiek drukmiddel worden ingezet."

Eis PSV
PSV eist dat energieleverancier Essent woensdag tijdens de interland Nederland - Wit Rusland zijn leveringsverplichting nakomt. Directeur commerciƫle zaken Rob Ribbers heeft het bedrijf daar vrijdagochtend een brief over gestuurd.
Bij de club is vrijdagochtend met verbazing gereageerd op de aankondiging van de werknemers van de vier grote energiebedrijven dat zij woensdagavond de stroom in het Philips Stadion willen afsluiten. Ribbers is direct in overleg getreden met de belangrijkste betrokkenen, meldde een woordvoerder van de club desgevraagd. "Als het antwoord van Essent geen voldoening geeft zullen ook wij niet nalaten om een kort geding aan te spannen. Mogelijk sluiten we ons aan bij het kort geding van de voetbalbond", zei Ribbers op de site van PSV.