woensdag, september 04, 2002

NOS zoekt maar andere idioot
Door Sjak Jansen
Na 42 jaar heeft biljartcommentator Ben de Graaf (65) zijn medewerking aan Studio Sport abrupt beëindigd. ,,Ze zullen bij de NOS wel opgelucht zijn, zo van: van die azijnpisser zijn we ook af.'' Nee nee, niks overhaaste, emotionele beslissing. De `pure anti-biljartsfeer' die hij de laatste jaren bij Studio Sport heeft ondervonden, bezorgde
Ben de Graaf maanden geleden al de eerste aanvechting de handdoek in de ring te gooien. De zoveelste weigering van de programmaleiding, afgelopen week, om aandacht aan een belangrijk biljarttreffen te besteden, was slechts de bekende druppel. `De NOS zoekt maar een andere idioot voor die anderhalve minuut biljarten per seizoen', besliste De Graaf kordaat, wetende dat die NOS achter zijn rug om allang caramboleur Rini van Bracht had benaderd. Toen hij om uitleg vroeg kreeg De Graaf naar eigen zeggen te horen: `Jij hebt ook niet het eeuwige leven'. ,,Buitengewoon onsmakelijk, alsof je godbetert op sterven na dood bent'', bromt de zelf niet onverdienstelijk spelende driebander misprijzend. Het `aju paraplu' dat hij afgelopen week aan Studio Sportbaas Gerard Dielessen overbracht, is wat De Graaf betreft definitief. Niet dat hij verzocht is op zijn besluit terug te komen. De telefoon is niet één keer gegaan in huize De Graaf. ,,Ze zullen bij de NOS wel opgelucht zijn, zo van: van die azijnpisser zijn we ook af'', vermoedt de Haarlemmer, die als scherpslijper 33 jaar atleten en voetballers onder het motto `hoe zuurder hoe beter' op hun plaats zette in de Volkskrant. Jaren waarin biljarten bij Studio Sport er wél toe deed en voetbal nog niet was verheven tot de heilige koe waarvoor talrijke andere sporten moeten wijken. Uit een van zijn plakboeken leest De Graaf een 37 jaar oud krantenbericht voor: `De populariteit van biljarten als televisiesport heeft de NTS geïnspireerd tot het uitzenden op 2e Kerstdag van een demonstratiepartij driebanden tussen de Belgische wereldkampioen Raymond Ceulemans en de Nederlandse titelhouder Jan Doggen'. De Graaf: ,,Dat was een vriendschappelijk potje van nul en generlei belang, gewoon om de mensen te laten zien hoe mooi het spel is. Kijk naar Engeland waar snooker meer kijkers trekt dan de finale van de FA Cup. En dan moet je weten dat snooker het niet háált bij carambole-biljarten. Maar bij Studio Sport zeggen ze gewoon: barst maar.'' De Graaf kan het niet verteren `dat biljarten bij de NOS gelijk opgaat met de AEX-index'. ,,We zitten bijna op het nulpunt.'' De scheidende biljartcommentator rekent dat vooral ex-hoofd sport Martijn Lindenberg aan. Een echte biljarthater, volgens De Graaf. ,,Vanaf 1992 heeft hij het biljarten in Studio Sport rücksichtslos afgebouwd met als argument dat
er geen geld was. De wereldbeker driebanden in Valkenburg mocht wel op tv, als de organisatoren de productiekosten betaalden. Andere sporten kregen betaald
en het biljarten moest geld meenemen. Sodemieter gauw op.'' Kreeg De Graaf bij Gods gratie een wedstrijd op de agenda, dan werd die dikwijls op de meest onmogelijke tijden uitgezonden; zónder aankondiging, en met slechts één camera. ,,Biljarten is een uitermate televisiegenieke sport, maar je moet het dan wel fatsoenlijk in beeld brengen. Dat gebeurt dus niet, terwijl voor het zoveelste interview met de onvermijdelijke Frank de Boer in Barcelona wél op volle sterkte wordt uitgerukt. Dat geouwehoer zet zich maar voort in Studio Sport. Dat Dielessen het gelul van de analisten uit de uitzending van 7 uur heeft verbannen, zegt mij niks. Dat zit nu in de uitzending van 11 uur. Als je het er nou helemaal uitgooit... Maar die man zit in een slangenkuil. Dat is Studio Sport altijd geweest. Reden waarom Theo Reitsma mij adviseerde daar geen baas te worden toen ik daarvoor gevraagd werd, halverwege de jaren 80. Het is afgesprongen op het salaris.''
Een heikel punt, de honorering bij Studio Sport. ,,Ga ik naar een biljartwedstrijd in Heeswijk-Dinther, moet ik uit Haarlem al om 4 uur weg. Die wedstrijd duurt tot middernacht. Daarna moet ik in Hilversum nog een paar uur monteren. Heb ik een uurtje of tien werk en vang ik fl.550 bruto. Netto werk je voor twee tientjes per uur. Als je dan Gullit en Cruijff ziet, wat die krijgen. Het is niet anders: journalisten zijn bij Studio Sport loopjongens, die blij moeten zijn dat ze er mógen werken. De meeste
freelancers zijn ook geen journalist, maar gymnastiekleraar. Dat zijn geen lastposten zoals ik.'' De `drogredenen' waarmee het biljarten uit de uitzendingen wordt geweerd hebben de azijnpisser het meest geïrriteerd. ,,Dié arrogantie'', zegt hij, ,,wordt alleen overtroffen door de KNVB, die eist dat er 1000 agenten in Groningen worden ingezet omdat Ajax daar komt spelen.'' Die hooghartigheid treft niet alleen biljarten, maar ook alle denksporten.,,Zie jij nog schaken bij de NOS? Dammen? Ja, als daar opeens
dopingcontroles worden gehouden, want dan is dammen sexy. Puur opportunisme. De NOS moet niets hebben van darts, maar als SBS er massa's kijkers mee trekt, pakt de NOS ook een klein toernooitje. Daar wordt een biljartpartij tussen de wereldtoppers Jaspers en Blomdahl al na vijf minuten voor onderbroken.
,,Maar de NOS kan wél uren bij het wielrennen hangen, bij een koers waarbij al tevoren is afgesproken dat Armstrong wint. Ze kunnen wel regelmatig een half uur Amerikaans honkbal uitzenden. Dat is leuk en aardig voor vriend Reitsma, die voorzitter is van de honk- en softbalbond, maar met journalistieke afwegingen heeft het niks te maken. Journalistiek wegen is het laatste wat ze doen bij Studio Sport. Want als Dick Jaspers wereldkampioen driebanden in Frankrijk wordt, worden er geen beelden
getoond. Dan is er alleen Mart Smeets die lacherig roept: we hebben een nieuwe wereldkampioen, Dick Jaspers, hahahaha.,,Ik kom bij biljartwedstrijden in Brabant, dat is voor de NOS achterlijk gebied. Kijk maar hoe bekaaid PSV er vanaf komt ten opzichte van Ajax en Feyenoord. In Brabant heb ik altijd hetzelfde geouwehoer: waarom zien
we zo weinig biljarten op tv? Daarvoor moet u bij de NOS zijn, zei ik altijd. Vanaf nu kan ik mijn mond houden. Ik heb daar niets meer mee te maken. Ik hoef me niet meer de bedelaar te voelen die de NOS om een aalmoes vraagt. En die dan met anderhalve minuut zendtijd blij moet zijn dat hij het biljarten gepromoot ziet. Donder toch op.''
Copyright: Algemeen Dagblad