maandag, september 30, 2002

De Nederlander Jeffrey Oonk is zondag derde geworden in de Spartathlon, de 246 kilometer lange hardloopwedstrijd van Athene naar Sparta. De 31-jarige Utrechter deed de ultraloop in 26 uur en 58 minuten. Eerste was de Japanner Ryoichi Sekiya in 23.47 uur. Marcus Thalman uit Oostenrijk finishte als tweede in 25.16.
Oonk debuteerde in de Spartathlon. Ondanks zijn gebrek aan ervaring in de loodzware Griekse wedstrijd liep hij 160 kilometer heel gemakkelijk. Een klim brak hem op en deed zijn benen pijn. Toch kon Oonk nog een aantal uren een straf tempo volhouden. Hij dronk tijdens de loop zo'n veertig liter water.
Bij de vrouwen brak de Russische Irina Reoetovitsj het parcoursrecord met 28.10. Ze eindigde als vijfde in de totaalstand. Van de 203 gestarte lopers haalden slechts 88 tijdig de finish.
In de Spartathlon volgen de deelnemers het voetspoor van de legendarische Atheense boodschapper Pheidippides. Hij liep ongeveer 2500 jaar geleden in zijn eentje van Athene naar Sparta om de hulp van de Spartanen in te roepen tegen de oprukkende Perzen.