woensdag, april 06, 2005

De merknaam Lonsdale wordt op een misselijkmakende manier misbruikt. Dat zegt de importeur van het merk R. Krijger van BrandFusion Holland. De omzet van het bedrijf is met tientallen procenten afgenomen sinds het merk wordt geassocieerd met jongeren met extreemrechtse sympathieën. Door de combinatie 'nsda' in de naam en de verwijzing naar Hitlers NSDAP, is het merk populair bij die groep jongeren. Krijger is daar niet blij mee: "Dit is een hele vervelende situatie. Lieden met een, laat ik zeggen, verward wereldbeeld, eigenen zich die letters toe."
Het merk wordt al enige tijd geassocieerd met rechts-extremisme. Sinds begin dit jaar is dat versterkt door de incidenten in Uden en onlangs Venray. Krijger weet ook niet precies wat hij er aan moet doen. Aan een naamsverandering denkt hij in geen geval.
"Dat zou absurd zijn. Lonsdale is een gerenommeerd sportmerk uit de jaren '60 dat werd gedragen door Mohammed Ali, om maar iemand te noemen. Het merk sponsort de voetbalclub Blackburn Rovers in de Engelse competitie. Dit is echt iets Nederlands: in bijvoorbeeld Italië is het merk razend populair onder een groot publiek."
Het merk is inmiddels de campagne 'Lonsdale loves all colours' begonnen om tegenwicht te bieden aan het bedenkelijke imago. Daar hoort ook een website bij (vernoemd naar de campagne) waar informatie over het merk en zijn oorsprong te vinden is.
Overigens kreeg BrandFusion woensdag pas de domeinnaam lonsdale.nl in handen. Deze was enkele jaren geleden reeds weggekaapt door Michiel Smit van de extreem-rechtse beweging NieuwRechts, die woensdag een bezoek bracht aan de 'Lonsdale-jongeren' in Uden. Onder druk van een dreigende juridische procedure deed hij uiteindelijk afstand van de naam. Lonsdale mag misschien onschuldig slachtoffer zijn, volgens Krijger kan het nog erger. Hij wijst op het merk Consdaple dat in Duitsland populair is onder extreem-rechts. Volgens de Nederlandse importeur is de naam louter verzonnen vanwege de lettercombinatie.