maandag, mei 30, 2005

De Britse Kelly Holmes, tweevoudig olympisch atletiekkampioene, heeft onthuld dat zij een jaar voor de Spelen in Athene aan zelfverminking heeft gedaan om de mentale druk te verminderen. Twee maanden lang sneed de atlete zich dagelijks met een schaar, nadat ze vanwege chronische blessures in een diepe emotionele crisis was geraakt. Eerst sneed ze zich in de polsen, daarna ook in de borsten, zodat de wonden onzichtbaar waren. 'Ik zag door de blessure mijn droom van een olympische medaille vervliegen. Toen ik een schaar zag, sneed ik mij zelf in mijn pols. 'Daarna besloot ik mijzelf voor elke dag dat ik geblesseerd was nog een keer te snijden. Ik sloot mezelf op in de badkamer en draaide de kranen open zodat niemand mij kon horen gillen. Het was pijnlijk, maar tegelijkertijd een opluchting als ik het bloed in de wasbak zag wegstromen', zei ze gisteren in een interview in de zondagskrant News of the World. Ze had zelfs even overwogen om zich nog dieper te snijden. 'Alle zorgen zouden dan voorbij zijn. Ik dacht dat ik vervloekt was. Het is de diepste crisis die ik ooit heb gehad. Het was een wanhopige poging van me om aandacht te trekken.' Ze had de zelfverminking geheimgehouden voor haar coach en familie tijdens een stage in de Pyreneeën met haar maatje Maria Mutola. Uiteindelijk zocht ze hulp bij een arts en een psychiater. Twaalf maanden later veroverde Holmes goud op zowel de 800 als de 1500 meter tijdens de Spelen in Athene. De in eigen land mateloos populaire Holmes werd bovendien gekozen tot Brits sportvrouw van het jaar. SANE, een liefdadigheidsorganisatie die zich bekommert om het lot van vrouwen die aan zelfverminking doen, zegt dat in de afgelopen jaren het aantal gevallen explosief is gestegen. Sommige vrouwen snijden zich met messen of scharen, andere trekken zich de eigen haren uit of veroorzaken brandwonden of blauwe plekken bij zichzelf. In 2004 zouden hiervoor alleen al 170duizend vrouwen in ziekenhuizen zijn opgenomen. Uit een in 2003 gehouden onderzoek bleek dat één op de drie meisjes in Groot-Brittannië weleens aan zelfverminking had gedaan.