maandag, mei 23, 2005

De nieuwste Star Wars-film Revenge Of The Sith heeft op één dag in de Verenigde Staten 50 miljoen dollar opgebracht. Amerikaanse media spreken over een mijlpaal in de filmgeschiedenis.
Het record stond op naam van de animatiefilm Shrek 2, die een jaar geleden op de best bezochte dag 44,8 miljoen dollar in het laatje bracht. Ook brak Star Wars III het record voor de openingsdag, dat Spiderman 2 vorig jaar juni met 40,4 miljoen dollar vestigde.
De avonturen van Anakin Skywalker zijn donderdag op ruim 9000 schermen in 3661 theaters getoond. Uitsluitend de 2900 premièrevoorstellingen van Revenge Of The Sith leverden al 16,5 miljoen dollar op.
Ook elders op de wereld worden recordopbrengsten gemeld. In Nederland waren alle voorstellingen woensdagavond en donderdag volledig uitverkocht, meldde distributeur Fox. In totaal zagen tot vrijdag al meer dan 65.000 mensen de film.
,,Het is op dit moment moeilijk te stellen of dit een absoluut record is'', aldus algemeen directeur Anthony Callebaut van Fox.
Harry Potter en Lord of the Rings waren de eerste dagen ook volledig uitverkocht. ,,Maar beter dan dit had Star Wars III simpelweg niet kunnen presteren: als de zalen vol zitten, kunnen er nou eenmaal geen mensen meer bij.'' Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith draait in Nederland in 115 bioscopen.