maandag, mei 23, 2005

"Haile Gebrselassie is de topattractie tijdens de marathon van Amsterdam, op 16 oktober. De organisatoren van de marathon maakten de komst van de Ethiopiƫr maandag bekend. Voor Gebrselassie, oud-olympisch kampioen, wordt Amsterdam zijn tweede marathon. Hij debuteerde in 2002 in Londen op de klassieke afstand met een tijd van 2 uur, 6 minuten en 35 seconden. Gebrselassie richt zich de komende jaren op de weg, en de marathon in het bijzonder. De 32-jarige atleet sloot op de Olympische Spelen in Athene zijn activiteiten op de baan af. In Amsterdam jaagt hij later dit jaar in elk geval op een persoonlijk record. Het woord wereldrecordpoging wilde zijn manager Jos Hermens maandag niet in de mond nemen. 'Er hoeft maar een krachtige wind te staan en je bent ondanks alle aankondigingen kansloos. Het is echter duidelijk dat hij niet naar Amsterdam komt om een tijd van 2.08 of 2.09 te lopen.'
Het wereldrecord is momenteel in handen van Paul Tergat, die twee jaar geleden in Berlijn 2.04.55 neerzette. 'Ondanks twaalf jaar topsport ben ik overtuigd dat Haile in staat is de komende jaren een wereldrecord te lopen. Maar hij moet eerst ervaring opdoen. Tergat liep zijn wereldrecord ook pas in zijn zesde marathon. Haile begint aan zijn tweede. Hij moet nog leren een marathon af te werken. In Londen miste hij drie jaar geleden nog de energie om er echt hard te lopen', aldus Hermens."