woensdag, mei 04, 2005

"N'est pas fou qui monte au Ventoux, mais est bien fou qui y retourne"
"Je bent niet gek als je de Ventoux beklimt, maar gestoord als je het nog eens doet"

Sinds 1988 bestaat La Confrérie des Cinglés du Ventoux. Om toe te treden tot dit genootschap moet je de drie zijden van de berg op één dag beklimmen. Je start bijvoorbeeld in Bedoin en rijdt dan volgens het volgende schema: Bedoin-top-Malaucène-top-Sault-top, retour naar Bedoin, totale afstand 136 km en een hoogteverschil van 4285 m. Heb je dit gedaan en kun je dat bewijzen met een gestempelde kaart, dan ben je Cinglé du Ventoux (malloot van de Ventoux).
Sinds 1998 is er nog een vierde beklimming mogelijk, l'option musclée genoemd; de totale afstand bedraagt dan ca. 190 km en het hoogteverschil 5.922 m. U mag zich dan Galérien du Ventoux noemen (slaaf van de Ventoux).
Sinds 1988 zijn 1.479 klimmers - onder vaak moeilijke meteorologische omstandigheden - erin geslaagd toe te treden tot dit selecte gezelschap; 1.311 daarvan mogen zich Cinglé noemen en 168 Galérien (stand eind seizoen 2004, laatst gecorrigeerd op 15-2-2005).
Lees verder