zaterdag, mei 21, 2005

In haar hoop op strafvermindering heeft sprintster Kelli White een gedetailleerd boekje opengedaan over haar aandeel in de
omvangrijke dopingzaak rond Balco, het Californische bedrijf dat tal van sporters van verboden middelen, waaronder thg, voorzag. Tegenover
vertegenwoordigers van het wereldantidopingagentschap (WADA) vertelde de Amerikaanse sprintster, die in 2003 in Parijs wereldkampioene werd op de
100 en 200 meter maar later werd gediskwalificeerd vanwege het gebruik van modafinil, hoe alles in zijn werk was gegaan. Al in 2000 stuurde Remi Korchemny, de Oekraïense coach van onder anderen Dwain Chambers en Kelli White, haar naar Victor Conte, de eigenaar van Balco. Ze kreeg er diverse middelen toegediend. "Korchemny zei me dat het enkel om voedingssupplementen ging. Maar mijn lijnzaadolie bleek thg te zijn. Na een onderbreking keerde ik terug. Toen kreeg ik een cocktail van epo, thg, een maskeermiddel en stimulantie. Ik nam dat gedurende drie maanden in 2003."
Volgens White waren de resultaten verbluffend. "Ik kon dubbel zo hard trainen. En voor dopingcontroles had ik geen angst. Destijds werd er nog
niet eens op epo gecontroleerd", aldus White, die duidelijk was over haar keuze dope te gebruiken. "De belangrijkste reden was geld. Het was
een kwestie van kiezen tussen een kever en een limousine." Wel betaalde ze op het persoonlijke vlak een hoge prijs, ook voordat ze werd geschorst. "Ik had acne op mijn gezicht en mijn schouders. En mijn eigen moeder herkende mijn stem niet meer door de telefoon." White legde exact een jaar geleden al een volledige bekentenis af en werd toen voor twee jaar geschorst. In haar hoop op strafvermindering zegde ze de autoriteiten haar volledige medewerking toe.