donderdag, december 15, 2005

Tim Montgomery stopt met hardlopen. Het hof van arbitrage voor de sport in Lausanne (CAS) schorste de voormalige wereldrecordhouder op de 100 meter dinsdag voor twee jaar wegens doping. Montgomery verklaarde woensdag dat hij er geen zin meer in heeft.
De 30-jarige Amerikaanse atleet vertelde in zijn woonplaats Hampton in de staat Virginia tevens dat hij en Marion Jones uit elkaar zijn. De befaamde sprintster won tijdens de Olympische Spelen in Sydney drie keer goud. Ook zij kwam later in het nieuws op verdenking van doping. De ooit snelste man en snelste vrouw ter wereld hebben samen een tweejarig zoontje.

Vies spelletje
Montgomery, wiens prestaties sinds 31 maart 2001 ongeldig zijn verklaard, zei er niet over te piekeren zijn prijzengeld uit die tijd in te leveren. De internationale federatie IAAF is van plan dat terug te vorderen. ,,Geen denken aan. Ik heb alles verdiend. Als ik positief was bevonden bij een dopingtest zou ik elke cent hebben teruggegeven. Nu niet, er is een vies spelletje gespeeld met mijn leven.''

De beoordelingscommissie van het CAS achtte Montgomery schuldig op grond van een verklaring van Kelli White. Deze Amerikaanse atlete bekende het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen en lapte ook Montgomery er bij. Hij zou tegenover haar in 2001 hebben toegegeven de door het Californische bedrijf Balco ontwikkelde anabole steroïde THG te hebben gebruikt. Montgomery ontkent alle aantijgingen. ,,Als het CAS was afgegaan op echte bewijzen, dan was er helemaal geen zaak geweest.''"