dinsdag, februari 17, 2004

ok, even een lang stukje maar wel eentje die de moeite waard is dacht ik zo.
----------------------------
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil dat justitie het genezend medium Jomanda strafrechtelijk gaat vervolgen. Volgens de inspectie heeft Jomanda actrice Sylvia Millecam ''misleid'' door te zeggen dat zij geen borstkanker had. Millecam overleed in augustus 2001 aan die ziekte. Dat blijkt uit het rapport 'De zorgverlening aan S.M.', dat de IGZ dinsdag heeft gepubliceerd.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil dat justitie het genezend medium Jomanda strafrechtelijk gaat vervolgen. De inspectie vindt dat Jomanda actrice Sylvia Millecam heeft ''misleid'' door te zeggen dat zij geen borstkanker had. Millecam overleed in augustus 2001 aan die ziekte.

Doktertje spelen
De inspectie, die volgens een woordvoerster nog deze week bij het Openbaar Ministerie aangifte doet tegen Jomanda, verwijt het vroegere medium uit Tiel vooral dat zij ''voor dokter is gaan spelen'' en dat ze is blijven ontkennen dat Millecam borstkanker had.
De inspectie typeert de handelwijze van Jomanda als ''levensgevaarlijk'' en zal onder meer aangifte doen wegens het vermoeden van een geweldsdelict. Millecam was ontvankelijk voor de diagnose van Jomanda, die vanuit een 'goeroe-positie' en in een semi-religieuze sfeer werd uitgesproken als ''onaantastbaar oordeel'' uit de goddelijke wereld, aldus de IGZ.

28 zorgverleners
De inspectie zal behalve tegen Jomanda ook aangifte doen tegen verscheidene andere alternatieve genezers en artsen die Millecam hebben behandeld. Voor sommigen is een strafrechtelijke toetsing op z'n plaats, voor anderen een tuchtrechtelijke. Volgens de inspectie heeft Millecam tussen september 1999 en augustus 2001 minimaal 28 zorgverleners bezocht.
Jomanda liet via haar woordvoerster weten eventuele juridische stappen met vertrouwen tegemoet te zien. Het medium zelf zwijgt een halfjaar tot 29 maart om boete te doen voor Nederland, aldus de woordvoerster voor het Radio 1 Journaal.

Vriendin
Het is Jomanda niet bekend welke fouten zij zou hebben gemaakt. Zij heeft Millecam geen medische behandeling gegeven noch haar advies gegeven. Dat doet zij nooit, aldus de woordvoerster. ''Jomanda heeft haar bijgestaan als vriendin.'' Jomanda zegt tegen iedereen en bij elke bijeenkomst: Raadpleeg de arts.
Voor haar zwijgen is Jomanda gehoord door de inspectie. Dat was een normaal gesprek, zei de woordvoerster. Tijdens het radio-interview schreef Jomanda op een briefje: ''Sylvia was oud en wijs genoeg om zelf te beslissen wat ze wilde''.

'Gevaarlijke kwakzalverij'
De zaak-Millecam staat volgens de inspectie vol voorbeelden van 'gevaarlijke kwakzalverij' waaraan Nederlanders bloot kunnen staan. Daarom pleit de IGZ voor beschermende maatregelen zoals een meldings- of registratieplicht voor iedereen die (individuele) gezondheidszorg bedrijft en de plicht om mee te werken aan de voor de patiƫnt best mogelijke behandeling.
Volgens de inspectie moet ook de wet worden aangescherpt, omdat onder het huidige ''liberale regime'' van de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) onvoldoende waarborgen zijn ter bescherming van de burger tegen verkeerde praktijken door niet-reguliere zorgverleners.