dinsdag, februari 24, 2004

Rookvrije zones in restaurants en andere uitgaansgelegenheden beschermen mensen niet tegen meeroken. Dat blijkt uit een Australische studie waarin in zeventien locaties de luchtsamenstelling is gemeten. Hoewel de lucht in de rookvrije zones minder nicotine bevatte dan in rookgedeeltes, waren de niveaus toch hoog. Dat heeft de Britse omroep BBC dinsdag gemeld.
Volgens de onderzoekers bieden alleen geheel rookvrije uitgaansgelegenheden een goede bescherming tegen passief roken. In Groot-Brittanniƫ sterven naar schatting duizend mensen per jaar aan meeroken. Veel bars en restaurants kwamen met rookvrije zones om klanten en personeel te beschermen. Uit de studie bleek dat de hoeveelheid giftige stoffen in de lucht van rookvrije gedeeltes hooguit 50 procent minder was dan in de rookzones in eenzelfde gelegenheid. Zelfs bij rookvrije ruimtes die waren af te sluiten zaten er nog te veel kankerverwekkende stoffen in de lucht.